gallery/carboon
gallery/banner 2017-2018

Carnavalsvereniging Carboon en Damesgarde de Boontjes

Hoe het allemaal begon …..

In november 2005 werd in een keukentje van een café aan de Ganzeweide in Heerlerheide het idee geboren om een carnavalsvereniging op te richten.

René Sangers en Arianne Fraiquin waren de geestelijke ouders van dit lumineuze idee. En aldus geschiedde...

Toen er een naam bedacht moest worden voor deze nieuwe vereniging werd de inspiratie hiervoor al snel gevonden in de geschiedenis. Aan de overkant van het toenmalige verenigingslokaal aan de Ganzeweide lag vroeger de hoofdingang van de legendarische mijn Oranje Nassau III.

Het feit dat vele vaders en grootvaders van onze generatie Heerlerheidenaren als koelpiet de kost verdienden op de ON III en het zwarte goud via de donkere schachten naar boven haalden, was de aanleiding om de vereniging een naam uit het mijnverleden te geven. Die naam werd CV Carboon, naar het prehistorische tijdperk waarin de kolenlagen zich vormden in de Limburgse bodem.

Ook de moeders en grootmoeders speelden in de tijd van de kolenmijnen een belangrijke rol, zij zorgden voor het huishouden en de kinderen.Zij zorgden ervoor dat de vuile was uit de “koelpungel” weer schoon werd en dat de kinderen rustig waren als d’r pap sliep na een vermoeiende ”nachsjiech”. Als eerbetoon aan deze Koel-vrouwen werd aan de CV Carboon een vrouwenafdeling toegevoegd met de naam Damesgarde de Boontjes.

De raad van de vereniging bestaat daarom zowel uit mannen als vrouwen.

Het doel van carnavalsvereniging Carboon en Damesgarde de Boontjes is om gezellige carnavalsactiviteiten te organiseren op en voor Groeët Ghen Heij. Het uitroepen van de nieuwe Prins(es) of Prinsenpaar gebeurt jaarlijks traditiegetrouw op de eerste zaterdag na de 11de van de 11de . Deze feestelijke gebeurtenis is inmiddels een waar carnavalistisch begrip geworden op Heerlerheide en ver daarbuiten.

CV Carboon en Damesgarde de Boontjes is dan ook een graag geziene gast op de festiviteiten van bevriende verenigingen,en deze verenigingen komen op hun beurt trouw naar de proclamaties en recepties van CV Carboon en Damesgarde de Boontjes.

In 2015 bestaat CV Carboon en Damesgarde de Boontjes 1 x 11 jaar en zijn stevig verankerd in het Vasteloavendsleven op Groeët Ghen Heij, met dank aan de oprichters Arianne Fraiquin en René Sangers.

Rene Sangers,mede-oprichter van Carnavals vereniging Carboon en Damesgarde de Boontjes ,geboren op 7 maart 1965. Het jaar waarin toenmalig minister Joop den Uyl in de Heerlense stadsschouwburg de sluiting van de Limburgse kolenmijnen aankondigde.

Nu, in 2015,het jaar van de Mijnen, bestaat CV Carboon en Damesgarde de Boontjes 1 x11 jaar.

gallery/carb